Industrijska primjena bespilotnih letjelica

Sama promisao na bespilotne letjelice/dronove većini ljudi odmah pobuđuje miso na snimanje vjenčanja, rođendana, pejzaža iz zraka. No, sama mogućnost primjene bespilotnih letjelica je puno veća i njezin puni potencijal razvojem tehnologije je primjena u industriji. Sve profesionalne bespilotne letjelice opremljene su nizom senzora i uređaja, te je softverskim rješenjima pokrivena većina industrija sadašnjice. Ukoliko se bavite nekom djelatnošću sada je vrijeme da malo zastanete i razmislite, gdje bih to ja mogao upotrijebiti bespilotnu letjelicu u svom poslovanju…

Niste sigurni ili imate ideju- prva miso Vam je sada ja moram opet nešto učiti ili se educirati za nešto u svezi letenja? Odgovor na ovo pitanje je, NE, Vi se možete javiti nama (https://drontim.hr/kontakt/) i mi ćemo Vas savjetovati i pokazati vam načine na koji mogu bespilotne letjelice pomoći i u vašem poslovanju.

Ako se niste uspjeli sjetiti niti jednog područja gdje bi primijenili bespilotne letjelice u svom poslovanju opet nas kontaktirajte bez obaveze( https://drontim.hr/kontakt/ ) te ćemo vam mi sugerirati, na osnovu našeg iskustva u primjeni bespilotnih letjelica, gdje bi eventualno moglo biti dobro i pametno upotrijebiti iste u vašem poslovanju. A, dok Vi razmišljate, mi ćemo navesti par primjera bez navođenja industrije.

  • BRZA SNIMANJA TERENA ( prije, za vrijeme i nakon radova)

Budite u toku i imajte dobar pogled na svoje poslovanje i odluke donosite na osnovu relevantnih i jasnih činjenica i podataka. Snimanjem terena ne samo da dobivate sliku istoga nego dobivate i niz drugih podataka relevantnih za donošenje KVALITETNIH odluka. Sve mape i slike dobivene snimanjem bespilotnim letjelicama su georeferencirane (odnosno svaki pixel na slici ima svoju zemljopisnu koordinatu), lako su prenosive u sve poznate poslovne softvere koji se koriste danas (AutoCAD, QGIS, itd).

  • MJERENJE VOLUMENA

“Bespilotna letjelica nam je omogućila da skupimo vrijedne informacije o stanju zaliha u našem kamenolomu brzo i ekonomično. Ove se informacije zatim koriste kao pomoć našim zaposlenicima u planiranju proizvodnje i prodaje. Dobivene informacije su presudne prije donošenja odluka o našem budućem radu i ulaganja puno novaca u inženjerske studije.” Radlovac d.d.

Ovu uslugu koristi niz naših klijenata kako bi povećali preciznost svojih podataka i smanjili vrijeme potrebno da bi došli do istih. Vrijeme potrošeno za prikupljanje podataka je vrijeme izgubljeno za donošenje odluke. Ukoliko za istu preciznost podataka koju dobijete tradicionalnim metodama prikupljanja podataka izgubite 20 puta više vremena, tada ste i izgubili dragocjeno vrijeme za donošenje odluke. Samim smanjenjem vremena za prikupljanjem podataka dobili ste i skraćenje vremena za donošenje odluka. Donošenje odluka na preciznim i brzo dostupnim podatcima je ključno za uspješno poslovanje u sadašnjem vremenu, a u budućnosti će onaj koji ne prati trendove definitivno zaostajati i biti sve ne konkurentniji.

U 21. stoljeću nova znanja i njihova uspješna primjena od ključnog su značaja za uspjeh. Jedan naš poznati košarkaški trener, Mirko Novosel rekao je: “Ako ne napreduješ, nazaduješ.”

  • PRAĆENJE TIJEKA GRAĐENJA

Snimanje lokacije u utvrđenim terminima da bi se mogla pratiti dinamika radova te da se uoče mogući problemi koji se ne vide s zemlje. Na ovaj način imate i dokumentirane radove kroz protek vremena. Ova usluga vama kao investitoru omogućava praćenje ugovorene dinamike, a s druge strane ukoliko ste izvođač daje vam dokumentiranu sliku izvedenih radova. Također i investitor i izvođač mogu imati cjelovitiju sliku napretka i mogućnost odlučivanja na učinkovitiji način. Dinamiku samih snimanja odlučujete Vi sami sukladno procjeni ili dogovoru s investitorom/izvođačem.

  • NADZOR UDALJENIH LOKACIJA

Koliko vremena Vaši zaposlenici troše na obilazak udaljenih i teško pristupačnih lokacija. Kakvim informacijama raspolažete nakon izvida i pregleda istih. Ukoliko bi za taj posao uporabili bespilotne letjelice tada bi imali dokumentirane i georeferencirane podatke koje je moguće i interpretirati na nekoliko platformi i na nekoliko načina ( video, slika, mapiranje, 3D modeli, … ) te dobiti KVALITETNE podatke. Ne samo da možete vidjeti aktualni pregled lokacije, nego možete uspoređivati kroz softver promjene na istome i pratiti promjene kroz vrijeme. Samo vrijeme potrošeno na pregled je već velika stavka za vašu organizaciju i oslobađanjem vremena za druge aktivnosti povećavate efikasnost i profitabilnost svoje organizacije, a ujedno i smanjujete troškove poslovanja.

Dok bespilotne letjelice već utječu na radna mjesta u cijelom svijetu, ovo je stvarno samo početak: svaki dan, inovativni geodeti, inženjeri, graditelji i poljoprivrednici pronalaze nove načine kako zaposliti bespilotne letjelice, pokušavajući se tako razlikovati od konkurencijete poboljšati i unaprijediti svoje poslovanje.

“Bespilotne letjelice su budućnost svih industrija – i mi smo tek počeli to ostvarivati.” DRONTIM

Javite nam se bez obaveze!

Vrijedi razmisliti!

Ukoliko ste uvijek željni novih znanja i primjene novih tehnologija, javite nam se.

https://drontim.hr/usluge/snimanje-iz-zraka/