Tri razloga zašto bi šumarske tvrtke trebale koristiti bespilotne letjelice za određivanje stanja šumskih zaliha i općeg stanja šuma

Industrijski lideri to znaju već neko vrijeme: podacima dobivenim snimanjem bespilotnim letjelicama mogu znatno poboljšati procese upravljanja šumama na više razina. Kao stručnjaci iz polja bespilotnih letjelica s velikim iskustvom ovdje opisujemo neke od najvećih prednosti ove tehnologije za vas.

Informacija o ukupnom broju stabala u šumama zasigurno je jedan od najvažnijih skupova podataka za poduzeća za gospodarenje šumama. Poznavanje točnog broja stabala u različitim vremenskim razdobljima pomaže osigurati stabilan rast i maksimizirati dobit. Osobito tijekom prvih nekoliko godina nakon sadnje, od vitalne je važnosti osigurati opće zdravlje šuma i znati kada intervenirati prskanjem ili interplantacijom (njega šume ).
Kako podaci dobiveni bespilotnim letjelicama postaju jedan od najmoćnijih pomagača u poljoprivredi, možda ne čudi da tvrtke za upravljanje šumama sada otkrivaju i goleme prednosti ove tehnologije za vlastito područje.
Kao stručnjaci za bespilotne letjelice imamo veliko iskustvo kao operateri pokušavamo surađivati s tvrtkama za upravljanje šumama da bi iste poboljšale način na koji određuju količinu stabala i poboljšaju provođenje njege i svih ostalih operacija potrebnih u šumarstvu. Ovdje bi naveo svoja top 3 razloga zašto uspješne tvrtke za gospodarenje šumama trebaju pomoć operatera bespilotnih letjelica za prebrojavanje i analizu stabala, te uzgoj šuma.

1. Koristeći podatke bespilotnih letjelica, poduzeća za upravljanje šumama više ne moraju pogađati broj stabala na određenom području.
Ukupni broj stabala ili broj stabala po hektaru obično se dobiva zemaljskim procjenama i prebrojavanjem broja stabala po manjoj jedinici površine koja se onda primjenjuje kao konstanta za to područje. Ovo je moguće rješenje kako bi to mi mogli riješiti za svoje klijente:
Mi letimo iznad površine s bespilotnom letjelicom i šaljemo slike u specijalizirani software da prebroje stabla. Sada kada znamo točan broj stabala možemo uz pomoć dodatnih podataka dobiti i ukupnu masu drveta na tom području. Potrebno je napraviti zemaljske izmjere u šumi na 50-100 stabala po jedinici kako bismo dobili informacije o vrsti i visini.
Ovom metodom možemo značajno smanjiti vremena koja su potrebna da se napravi potpuna izmjera na parcelama zemaljskim mjerenjima.
To, stoga, dovodi do velike uštede vremena.
2. Podaci dobiveni bespilotnim letjelicama su mnogo točniji od tradicionalnih mjera prikupljanja podataka.
Primjer šumskog područja koje je obrađeno analizom prebrojavanja stabala(Plant Population)

Iako je obrada podataka bespilotnim letjelicama relativno nova pojava, izlazni podatci koje korisnici dobivaju iz prave vrste softvera još su točniji od tradicionalnih mjera, koje često uključuju puno ručnog rada ili manje točnih procjena, odnosno točan inventar je uvijek potreban za povećanje profita.

Među malobrojnim pružateljima ove usluge, naša usluga pruža puno mogućnosti i fleksibilnosti prema potrebama korisnika. Iznimno je važno temeljiti svaku procjenu daljinskog istraživanja na čvrstim temeljima, stoga pružamo mogućnost suradnje na svim područjima u šumarstvu ovisno o potrebama naših korisnika.

Što se tiče operacija gospodarenja šumama, potreba za točnim podacima za brojanje stabalavažna je kako za zrela stabla koja će se sjeći, tako i za relativno mlada stabla:

Na području šuma koje su spremne za sječu, imamo sposobnost prebrojavanja stabala, pružanja informacija o visini i zdravlju bilja s točnošću koja je statistički u skladu sa potrebama poduzeća koje upravlja šumama. Također se mogu uspješno napraviti Analize sastojina sadnica. Tvrtka za gospodarenje šumama dobiva mnogo točniju procjenu drva koje mogu očekivati ​​od sječe s određenog područja. Snimajući iz zraka, brojeći i analizirajući stanje stabla, mogu bolje razumjeti problem “odumiranja sadnica” na početku proizvodnje i uskladiti svoje aktivnosti u njezi puno učinkovitije.

Ne radi se samo o ukupnom broju stabala – korisnici mogu vidjeti kako točno svako područje funkcionira.

Sveobuhvatni izvještaji dobiveni snimanjem bespilotnim letjelicama korisnicima omogućuju ne samo brzo saznati koliko stabala imaju ukupno. Pravi izvještaj će im također reći koliko stabala ima u kojem području.

Sposobnost da se vidi gdje se drveće grupira izuzetno je vrijedno za naše klijente. Područja s ispodprosječnim rezultatima gospodarstva pokazuju gdje je možda potrebno interplantirati s više stabala ili obaviti neku vrstu sanacije zemljišta. Područja prekomjernih zaliha pokazuju gdje je možda potrebno smanjiti količinu stabla na manji broj po hektaru. Ako su stabla previše gusta, to može spriječiti rast i kvalitetu šume.

Osim toga, podaci dobiveni snimanjem bespilotnim letjelicama se također koriste za određivanje stope preživljavanja sadnica nakon prve godine ili dvije. Vidjevši točno koliko je sadnica preživjelo zimu ili ljeto, tvrtke za gospodarenje šumama mogu pratiti rast svojih stabala i reagirati na vrijeme u slučaju da nešto ne ide prema planu.

Određivanje razine stabla drveća s bespilotnim letjelicama – kako se to radi.

Podaci se dobivaju prvo prikupljanjem podataka iz zraka pomoću letjelice.

Kao sljedeći korak, slike bespilotnih letjelica pretvaraju se u karte i obrađuju softverskim rješenjima za analizu podataka iz bespilotnih letjelica. Mi radimo s izvješćima o populaciji biljaka, bolestima ili napadima štetnika, vodenom stresu i općem stanju biljaka koja pokazuju stanje drveća (ili bilo koje vrste biljaka) na svim snimanim područjima.

Na kraju, naš klijent dobiva sve informacije potrebne za sustav inventara ili uzgoj biljaka, kao i mapu koja prikazuje kako su stabla raspoređena po snimanom području. Važno je napomenuti da se snimanjem iz zraka uvijek dobije cjelovita slika područja bez obzira na veličinu područja.

Mi kao operateri bespilotnim letjelicama znamo da same slike nisu ono što daje vrijednost našim klijentima. Vrijednost leži u točnim podacima dobivenim iz tih slika uz izvješća i analize, ali da bi to bili korisni podatci klijent mora znati što želi dobiti iz cijelog procesa.

Ovim putem Vas potičemo da budete kreativni i otvoreni u svom promišljanju, ali ne kako ostvariti cilj ( to je naš posao ) nego sa stručne strane šumarstva koji poslovni proces želite ostvariti i onda u to implementirani nas kao operatore bespilotnih letjelica.

Zainteresirani za nadzor šuma pomoću bespilotnih letjelica?

DRONTIM  može vam pomoći da pokrenete poslovne procese pomoću bespilotnih letjelica ili savjetovati kako ih uspostaviti.

Također možemo postaviti učinkovite radne procese, upravljati regulatornom logistikom i osigurati da maksimizirate povrat ulaganja.

Dobijte besplatnu konzultaciju, kontaktirajte nas